onsdag den 2. maj 2012

Farve-snobberi

Da vi anlagde vores have - fra bar pløjemark - i 1978 - købte vi en stor pakke stauder og løg fra det dengang meget populære Baggers i Holland. Mange af løgene kommer stadigvæk troligt hvert år - og formerer sig fint, bl.a. tidlige krokus og så disse Apeldoorn tulipaner i gult og rødt, MEGET gult og rødt.
og som det sker, så flytter løgene med rundt i haven, når andre planter bliver flyttet og bedene bliver lagt om - det betyder at jeg i min have har en del meget rød-gule pletter i haven i øjeblikket.
Moden skifter (også i blomster verdenen), og Claus Dalby har ikke levet forgæves.....så nu synes jeg at tulipanerne er lige skrappe nok i farverne - og især sammen. Grave dem op og smide dem ud..... aldrig i livet, de dufter og er dejlige (og mange af dem står meget dybt, flytning har været prøvet).
Nu har jeg så tænkt....!.... at jeg måske kunne sætte nogen orange og måske meget lysegule nye løg sammen med de gamle, der hvor der både er røde og gule. Og måske nogen lyserøde (gultonede) og mørkere røde  der, hvor der kun er røde tulipaner. Måske kan de bløde synet lidt op....... og hvis ikke....... så ved jeg jo at mine gamle Apeldoorn de kommer igen, de nye, kommer nok kun et par sæsoner.
Gode råd modtages.

10 kommentarer:

 1. Hej Sussi, ja, der kan siges meget for og imod de skrappe Apeldoorn madammer, men helt til at undvære er de jo ikke. Du kunne evt. supplere dit bed med flere Apeldoorn, der findes nogle ret fine gul/røde med navne som Apeldoorn Elite, Banja Luka, Beauty of Apeldoorn m.v.

  Jeg har dem i et stort blandet bed - og du kan se friske billeder på min blog om lidt.

  Ulla

  SvarSlet
 2. tak for det....og jeg vil straks rette navnet, men det er 34 år siden vi købte dem, så derfor er det vel undskyldeligt at jeg byttede lidt rundt på bogstaverne - hi hi

  SvarSlet
 3. Hej Sussi
  Jeg har det også lidt blandet med de skrappe farver - især den røde tulipan. Jeg har dem i min have, og hvordan de er kommet, det ved jeg ikke - jeg har nemlig ikke sat dem! Men de kommer troligt år efter år, og der bliver flere og flere.
  Jeg har bestemt, at nu får min svigermor dem, hun sagde til mig, at sådan nogle gamle nogle, forgår jo aldrig, det er de eneste, som kan blive ved år for år. Jeg burde passe på dem.
  Meeen farven..! Hun får dem:-)

  SvarSlet
 4. Ingen god råd fra mig, men...!
  Hvis løgene har fulgt dig i 34 år, så kan du bare lige VOVE PÅ at fjerne dem!! De har været trofaste - modsat meget af det vi køber idag - og det skal de vel ikke straffes for, bare fordi "havemoden" (ufff...) dikterer noget andet. Vi smider da heller ikke manden ud, bare fordi han ikke er helt moderne længere.... (uhh ha.. det var vist en farlig en at slynge ud..;o)

  God idé at finde nogle flere løg der passer sammen med de farvestrålende, og nyd så dine løg for om et øjeblik er de væk for denne gang.

  SvarSlet
 5. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 6. Ja, det er vist et meget almindeligt 'problem' du har :-)
  Jeg lader de gule være hvor de har lyst, for det lyser så dejligt op på denne årstid.
  De røde graver jeg op hvis jeg kan, og sætter dem i min orange have, for der passer det fint.
  Men nogle år smiler jeg også bare til dem, for de blomstrer jo af i løbet af et par uger. Jeg kunne heller aldrig drømme om at smide dem ud. Sådan en udholdendhed skal da belønnes :-)

  SvarSlet
 7. De er bare skønne - uanset farver! Og især i denne skønne forårstid! Og pludselig en dag, så er de på mode igen.
  Jeg husker godt Bagger...jeg har også bestilt i lange baner derfra. Eksisterer det endnu?

  God bededagsferie

  SvarSlet
 8. Hej Sussi, lovely images!!! Wish you a wonderful weekend. To your question: Yes the flowers are really pink, no playing with colours. :))) Hugs Yvonne

  SvarSlet
 9. Nååå ja, der kunne Jan Reus måske komme ind i billedet, den er meget mørk/vinrød, men absolut rødtonet i modsætning til Queen of Night, der er violet. Den orange Jimmy, jeg har, er med en snert lyserød i sig, så han du´r ikke til de gule/røde, han er bare ikke krads orange nok.. Der må kunne findes en klar orange Appeldoorn?

  SvarSlet
 10. Jeg vil som Frk. Anemone opfordre dig til at se efter nogle af de Apeldoorn med blandede gul/gødt farvespil. Jeg mener også, det er dem, jeg har i mit kulørte tulipanbed i selskab med pink og lilla. Der er virkelig knald på farverne, men jeg er ret vild med effekten. Hvis du bladrer mine blogindlæg igennem fra den sidest ugestid, er der flere billeder af dem.
  Knus Signe

  SvarSlet